Terijoen vanhassa kartanossa on taas hyvä nukkua

Näyttelijä Aku Hirviniemi tietää, mitä yli satavuotiaassa talossa asuminen vaatii: jatkuvaa remontointia. Kun yksi kulma on korjattu, toinen repsahtaa. Tänä kesänä panostettiin sekä asukkaiden että talon hyvinvointiin laittamalla sisäilma kuntoon.

Terijoen vanhassa kartanossa on taas hyvä nukkua

Aku Riihimäki asuu Riihimäellä yli satavuotiaassa, Terijoelta tuodussa kartanossa. Vanhaan puutaloon on vuosien varrella tehty useita remontteja. Talon katto on uusittu, julkisivu korjattu ja pesutilat uusittu. Samaan aikaan, kun taloa on laitettu kuntoon ja sen asumismukavuutta parannettu, talosta on tullut entistä tiiviimpi. Se taas on kasvattanut sisäilman hiilidioksidia.

Ennen sisäilmaremontin aloittamista Hirviniemen talon hiilidioksiditasoa mitattiin SisäilmaCenterin Fresh Air CO2 Monitorin avulla. Tulokset yllättivät. Arvot olivat makuuhuoneissa lähes 1 500 ppm, kun EU:n standardien mukaan hiilidioksidin määrän pitäisi sisätiloissa olla 700–800 ppm. Liian korkeat hiilidioksidiluvut vaikuttavat ihmisten unenlaatuun ja hyvinvointiin heikentävästi. Huono sisäilma voi aiheuttaa esimerkiksi päänsärkyä, nenän tukkoisuutta ja hengitysvaikeuksia.

Vanhojen talojen sisäilmaratkaisu

Hirviniemi valitsi SisäilmaCenterin sen takia, että yrityksen ilmanvaihtojärjestelmät on suunniteltu erityisesti vanhojen talojen tarpeisiin. Kaunista mansardikattoista taloa ei haluttu pilata seinien läpi vedetyillä iv-putkilla ja niiden koteloilla.

SisäilmaCenterin Fresh Air Omegan asentaminen vaati reiän seinään, laitteiden asentamisen paikoilleen ja järjestelmän säätämisen. Fresh Air Omega -järjestelmä on huomaamaton ja sen toimintaa voidaan ohjata kaukosäätimellä tai laitteiden käyttöpaneelista.

Hirviniemi päätyi Fresh Air Omegaan lämmöntalteenottotoiminnon takia. Laite ottaa ensin tietyn ajan ilmaa ulkoa, sen jälkeen moottori kääntyy ympäri, ja ilma virtaa sisältä ulos. Useimmiten laitteet synkronoidaan toimimaan pareittain.

Kylmillä ilmoilla, järjestelmän sisään asennettu lämmöntalteenottokenno lämmittää ilmaa ja pienentää lämmityskuluja: ulos virtaava sisäilma lämmittää kennon, kun moottori kääntyy ja ulkoa virtaa kylmää ilmaa venttiilin kautta sisään, lämmin kenno lämmittää ilman. Omegan lämmöntalteenottojärjestelmällä pystytään hyödyntämään jopa 89% lämmitysenergiasta.

Hirviniemen taloon asennettiin Fresh Air Omega -ilmanvaihtojäsjestelmä

Päivässä valmista

Fresh Air Omega -ilmanvaihtojärjestelmä voidaan asentaa tyypillisesti omakotitaloon yhden tai kahden päivän aikana. Hirviniemelle asentajat saapuivat aamulla ja päivän päätteeksi järjestelmä oli asennettu, paikat siivottu ja käyttäjät perehdytetty järjestelmän toimintaan.

Suodatin vaihtoon säännöllisesti

Ennen sisäilmaremontin alkua SisäilmaCenterin ammattilaiset selvittivät, missä venttiilejä tarvittiin eniten. Ilmaisen sisäilmarkatoituksen perusteella olohuoneeseen asennettiin yksi, ja yläkerran makuuhuoneisiin kolme Omega -ilmanvaihdinta. Talossa oli ennestään hyvät poistoilmapuhaltimet, joten niitä ei tarvinnut lisätä.

Yläkertaan asennettiin useampi ilmanvaihdin, koska helteillä lämpö pakkautui yläkertaan ja puutteellisen ilmanvaihdon takia kuuma ilma jäi pyörimään huoneissa. Yläkerran makuuhuoneisiin tuli raikasta ilmaa vain avaamalla ikkunan. Fresh Air Omegan avulla tilanne korjaantui ja nyt makuuhuoneissa on aina miellyttävä sisäilma.

Omegassa, niin kuin muissakin SisäilmaCenterin ilmanvaihtotuotteissa on sisällä suodattimet. Jotta laitteistosta saa irti parhaan mahdollisen tuloksen, on suodattimia vaihdettava säännöllisesti. Jos suodattimen vaihtoväli venyy liian pitkälle, ilma ei vaihdu, kosteus ei pääse poistumaan eikä ulkoilman ilma ei suodatu täydellisesti ja sisäilmaan saattaa päästä epäpuhtauksia. Jos oikoo mutkat suoriksi voisi sanoa, että mitä puhtaampi suodatin, sitä raikkaampi sisäilma. Siksi niitä kannattaa huoltaa säännöllisesti.

Ilmainen kartoitus!

Jätä numerosi ja tilaa ilmainen ilmanvaihtokartoitus.

Please wait...
Ilmainen kartoitus!