"Ei kai teilläkin asu haisunäätä kotona?"

PERTUN ILMANVAIHTOVINKIT

Näillä vinkeillä voit parantaa kotisi sisäilmaa.

1. Pyydä apua asiantuntijalta

Jos kodin ilmanvaihto mietityttää, ota yhteyttä ammattilaiseen. Asiantuntijan tekemä ilmanvaihtokartoitus antaa hyvän käsityksen ilmanvaihdon toimivuudesta.

2. Mittauta ilmanvaihdon riittävyys

Kodin sisäilman laadun saa mitattua helpoiten ilmanvaihtomittarilla. Laitteet mittaavat hiilidioksiditason, lämpötilan ja ilmankosteuden. Tarvittaessa mittauta myös ilmamäärä ja ilmanpaine. Oikean mittarin ja mittaustavan teidän taloon saat selvillä ottamalla yhteyttä Sisäilmacentteriin, jossa ilmanvaihtoasiantuntija kertoo oikean mittaustavan ja tekee maksuttoman kartoituksen.

3. Huolla laitteet ja vaihda suodattimet

Huolla ilmanvaihtolaitteet valmistajan ohjeiden mukaisesti. Muista vaihtaa myös suodattimet. Suodattimet vaihdetaan 3–6 kuukauden välein.

4. Opettele käyttämään ilmanvaihtojärjestelmää oikein

Tiedätkö minkälainen ilmanvaihtojärjestelmä kotonasi on ja miten sitä pitäisi käyttää? Esimerkiksi tietyissä painovoimaisissa järjestelmissä korvausilmaventtiilit pitää säätää käsin vuoden ajan mukaan. Joissain järjestelmissä pesutilojen ilmanvaihtoa säädetään käytön mukaan. Lue järjestelmän mukana tulleet ohjekirjat. Kysy tarvittaessa apua asiantuntijoilta. 

5. Pidä ilmanvaihto aina päällä

Ilmanvaihto kannattaa pitää aina päällä. Koneellisesti toimivia järjestelmiä voi tehostaa silloin, kun asunnossa on useita henkilöitä. Vastaavasti sitä voidaan pienentää, kun ketään ei ole kotona, mutta ilmanvaihdon on hyvä olla päällä aina – vähintään minimiteholla. Ilmanvaihdon sulkeminen kokonaan voi aiheuttaa esimerkiksi kosteuden tiivistymistä rakenteisiin.

6. Tarkista, että kodissasi on tarvittava määrä korvaus- ja poistoilmaventtiileitä

Painovoimaisissa ja koneellisissa poistoilmanvaihto-järjestelmissä raikas ilma tulee huoneeseen korvausilmaventtiilien kautta. Ne on asennettu usein asunnon ulkoseiniin, tuuletusluukkuihin tai ikkunankarmeihin. Venttiileitä on oltava tarpeeksi ja niiden sijoittaminen pitää miettiä huolella esimerkiksi makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen.  Poistoilmaventtiileitä on hyvä olla ainakin wc- ja suihkutiloissa sekä keittiössä.

7. Älä tuki tai peitä ilmanvaihtoventtiilejä

Pidä korvausilmaventtiilit auki. Jos ne aiheuttavat vedon tunnetta, ne kannattaa päivittää vedon tunnetta vähentäviin, uudenaikaisiin venttiileihin.  

8. Huolehdi liesituulettiminen ja -kuvun puhtaudesta

Puhdista keittiön liesituuletin ja -kupu riittävän usein. Puhdistusväli riippuu liesituulettimesta.

 


Ilmainen kartoitus!

Jätä numerosi ja tilaa ilmainen ilmanvaihtokartoitus.

Please wait...
Ilmainen kartoitus!