Ilmanvaihto vähentää sisäilman kosteutta

Sisäilman laadusta puhutaan paljon, ja hyvä niin. Vietämme jopa 80 % elämästämme sisätiloissa, joten on sanomattakin selvää, että huono sisäilma vaikuttaa terveyteemme ja elämänlaatuumme.

Sisäilman laadulle on olemassa useita eri mittareita. Hiilidioksiditason ja lämpötilan ohella yksi keskeinen tekijä sisäilman laatua arvioitaessa on kosteustaso. Sisäilma ei saisi olla liian kosteaa, muttei toisaalta liian kuivaakaan. Kun kosteustasapaino on kunnossa, sekä talo että sen asukkaat voivat hyvin.

Sisäilmaan kertyy kosteutta monin eri tavoin. Peseytyminen, saunominen, ruoanlaitto ja pyykin kuivaaminen ovat tyypillisiä esimerkkejä arjen toimista, joilla ihminen kohottaa huoneilman kosteustasoa. Ulos hengittämämme ilma ja hikoilu lisäävät niin ikään kosteutta. Lisäksi vuodenajoilla on merkittävä vaikutus: kesäaikaan huoneilma on varsinkin sateisella säällä huomattavasti kosteampaa kuin talven kuivalla säällä.

Sisäilman liiallinen kosteus vaikuttaa paitsi ihmisten, myös itse rakennuksen hyvinvointiin. Tutkimukset osoittavat, että ilman liian korkea kosteustaso on omiaan pahentamaan allergioista tai astmasta kärsivien oireita. Osa kosteudesta voi myös tiivistyä talon rakenteisiin. Tällöin seurauksena saattaa olla home- ja kosteusvaurioita, jotka puolestaan voivat johtaa talossa asuvien henkilöiden oireiluun ja jopa sairastumiseen – kalliita remontteja unohtamatta.

Ilmanvaihto ja arjen rutiinit avain kosteuden vähentämiseen

Sopiva taso sisäilman suhteelliselle kosteudelle on vuodenajasta riippuen 20–70 %. Asiantuntijat ovat pääsääntöisesti yhtä mieltä siitä, että 70 % on riskiraja: sitä korkeammaksi sisäilman kosteutta ei saisi päästää kuin korkeintaan hetkittäin, jotta riskit mikrobi- ja homekasvustojen kehittymiselle voidaan minimoida.

Meistä jokainen voi onneksi vaikuttaa sisäilman kosteuteen itse. Tehokkain keino pitää kosteus ja muutkin sisäilmaan liittyvät ongelmat loitolla on huolehtia, että talon ilmanvaihto on kunnossa. Toimiva ilmanvaihto panee ilman kiertämään, ja poistuva ilma vie samalla mennessään myös sisäilmaan kertyneen kosteuden.

Ilmanvaihdon ohella talon kosteuskuormitusta voidaan vähentää erilaisilla arjen valinnoilla. Seuraavassa vinkkejä, joilla pääset jo pitkälle:

  • Jos olosuhteet sallivat, kuivaa pyykkisi varsinkin kesäaikaan ulkona. Toinen hyvä vaihtoehto on kuivausrummun käyttö.
  • Ruoanlaitto synnyttää kosteutta veden höyrystyessä. Ruokaa keitettäessä kannattaa pitää kattilassa kansi päällä.
  • Vältä liian pitkiä ja kuumia suihkuja. Jos peseydyt usein, harkitse voisiko peseytymiskertoja silloin tällöin karsia. Myöskään saunaa ei kannata lämmittää liian usein.
  • Huolehdi märkätilojen tuuletuksesta käytön jälkeen, jos siihen on mahdollisuus. Liiat vedet voit kuivata lattia- ja seinäpinnoilta lastalla. Myös riittävän korkea huonelämpötila ja lattialämmitys auttavat pitämään märkätilat kuivina.
  • Kevyt tuuletus ikkunoita avaamalla raikastaa huoneilmaa ja vähentää samalla kosteutta.

Arvelluttaako kotisi ilmanvaihdon riittävyys? Tilaa SisäilmaCenterin maksuton ilmanvaihtokartoitus.

Ilmainen kartoitus!

Jätä numerosi ja tilaa ilmainen ilmanvaihtokartoitus.

Please wait...
Ilmainen kartoitus!