Toimivaa ilmanvaihtoa monella tapaa

Talon ilmanvaihto voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Päätoimintaperiaate on ilmanvaihtojärjestelmästä riippumatta samankaltainen ja olennaista on, että ilmanvaihto takaa asukkaille terveellisen ja hyvän sisäilman.

Painovoimainen ilmanvaihto

Painovoimainen ilmanvaihto perustuu lämpötilan ja tuulen aiheuttamiin paine-eroihin sisä- ja ulkoilman välillä. Jotta järjestelmä toimisi, tulevalle ilmalle tarvitaan riittävästi oikeaan paikkaan sijoitettuja korvausilmaventtiileitä, joista ilma pääsee sisään.

Painovoimaisen ilmanvaihdon heikkoutena ovat ilmanvaihtuvuus (erityisesti kesähelteillä ulko- ja sisäilman lämpötilojen ollessa lähellä toisiaan), korkea energiankulutus ja vedon tunne. Energiankulutus on suurempaa verrattuna koneelliseen tulo- ja poistoilmanvaihtojärjestelmään, koska poistoilman lämpöenergiaa ei saada kierrätettyä takaisin tuloilmaan, vaan se poistuu suoraan ulos.

Ilmanvaihtoa voidaan tarvittaessa tehostaa tehotuuletuksella ikkunoiden kautta. Painovoimainen ilmanvaihto vaatii lieden päälle erillisen poistoilmaratkaisun.

Koneellinen poistoilmanvaihto

Koneellinen poistoilmanvaihto tarkoittaa, että talossa ilmanvaihtoa on tehostettu koneellisesti esimerkiksi huippuimurilla tai suoraan poistoilmaventtiilin päälle asennetulla puhaltimella. Käytetty ilma poistetaan yleensä märkätiloista ja keittiöstä.

Korvausilma otetaan usein esimerkiksi ikkunoiden yläpuolelle asennettujen korvausilmaventtiilien, seinäventtiilien tai ikkunaventtiilien kautta. Koneellisessa poistoilmanvaihdossa korostuu riittävän korvausilman saanti. Jos rakennuksessa ei ole riittävästi korvausilmaventtiilejä, koneellinen poistoilmanvaihto imee korvausilman rakenteiden ja niiden liitosten kautta, eikä korvausilma ole tällöin puhdasta.

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto

Koneellinen tulo- ja poistoilmanvaihto on tuorein tapa toteuttaa talon ilmanvaihto. Nykyisin se asennetaankin useimpiin uusiin omakotitaloihin, sillä ilman tehokasta lämmöntalteenottojärjestelmää erittäin energiatehokkaan talon toteuttaminen on työläämpää.

Koneellisessa tulo- ja poistoilmanvaihdossa tuloilma otetaan sisään omalla puhaltimellaan ja levitetään huonetiloihin erillisen kanaviston kautta. Järjestelmään kuuluvat tulo- ja poistoilmapuhaltimet, lämmöntalteenotto, suodattimet sekä yleensä myös tuloilman lämmitin. Lämmöntalteenottolaitteissa on erilliset suodattimet sekä tulo- että poistoilmaa varten.

Järjestelmissä on myös erilaista automatiikkaa ja säätömahdollisuuksia, joiden avulla ilmanvaihdon tehoa voidaan ajastaa ja säätää myös etäohjauksella kännykällä.

Arvelluttaako kotisi ilmanvaihdon riittävyys? Tilaa SisäilmaCenterin maksuton ilmanvaihtokartoitus.

Ilmainen kartoitus!

Jätä numerosi ja tilaa ilmainen ilmanvaihtokartoitus.

Please wait...
Ilmainen kartoitus!